Kokos doceniany jest od wieków. Stosowany jest w kuchni, produkcji przemysłowej, upiększaniu. W wielu krajach jest synonimem zdrowia i piękna. Serwowany jest na surowo lub jako składnik ciepłych dań.
Smak kokosa ma delikatny i wyrafinowany smak. Z jego białego wnętrza powstaje mleko kokosowe, które dopełnia smak sosów, zup, mięsa albo stanowi bazę owsianki czy zdrowych koktajli odchudzających. Jest ono lekkostrawne, zawiera witaminy i minerały. Bardzo dobrze gasi pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z wnętrza kokosa wytwarzana jest mąka kokosowa. Ma dużą zawartość błonnika i białka z małą zawartością węglowodanów. Można wykorzystać ją do wypieku ciasteczek. Z orzecha kokosowego wywtarzany jest olej kokosowy, wykorzystywany w smażeniu, pieczeniu albo w nawilżaniu. W kosmetyce i przemyśle sprawdza się węgiel kokosowy, który ma właściwości oczyszczające.